Experiència d’ultra distància a l’illa de Formentera per sensibilitzar la societat sobre la diabetis i ADC

2 de juliol de 2018 / Comments (0)

Uncategorized

Des de l’Associació de Diabetis de Catalunya volem donar a conèixer el projecte presentat per el periodista radiofònic Carles Aguilar que ha posat en marxa una nova experiència d’ultra distància per sensibilitzar la societat sobre la prevenció, diagnòstic i control de la diabetis. Tasca molt important que moltes vegades passa desapercebuda.

Experiència d’ultra distància a l’illa de Formentera per sensibilitzar la societat sobre la diabetis – WEB

A Espanya hi ha actualment més de 29.000 nens afectats de diabetis tipus 1 i cada any es produeixen 1.100 nous casos. D’altra banda més de 5.300.000 persones pateixen diabetis tipus 2 i més de 2.300.000 estan encara per diagnosticar.
Pel que fa a Catalunya, la prevalença de la diabetis ha augmentat en els últims anys i arriba al 7,8% de la població major de 15 anys a causa del major envelliment de la població i el creixement de l’obesitat i els estils de vida poc saludables.
7 de cada 10 amputacions no traumàtiques de l’extremitat inferior es deuen a la diabetis. El 16% de les persones cegues a Espanya ho són a causa de la diabetis i 25.000 persones moren cada any a causa d’aquesta malaltia.


 

El mes de setembre, el periodista i atleta viatjarà fins a l’illa de Fomentera on una vegada peu a terra començarà a córrer durant un temps màxim de 48 hores recorrent tota l’extensió de l’illa per intentar fer el màxim nombre possible de quilòmetres. Encara que la idea inicial era començar a córrer ia en l’instant de sortir des del port de Barcelona a la coberta del vaixell però s’ha desestimat aquesta opció a causa d’inconvenients estructurals.
Carles Aguilar ja ha dut a terme altres reptes esportius importants en anys anteriors com ara a Sòria amb Templars Xtrem Trail corrent 190 km en 3 etapes i 3.500 m de desnivell per la mucopolisacaridosi; travessant el desert dels Monegres (Osca) durant 120 km per la salut mental o recorrent tota la costa catalana des de Port Bou a Alcanar durant 6 dies i més de 400 km per la paràlisi cerebral, entre d’altres.
L’acció actual compta amb la col·laboració de Ascensia Diabetis Care, empresa global dedicada
a millorar la vida de les persones amb diabetis a través del desenvolupament de solucions innovadores
que marquin una diferència positiva en la vida diària de les persones que pateixen aquesta
malaltia.

També participa Sunstar GUM, empresa que es preocupa especialment de la salut i higiene bucal a les persones diabètiques. Anys d’investigacions mèdiques i dentals han demostrat la relació entre la diabetis i la salut oral. En els pacients amb diabetis, molts sistemes corporals i òrgans es poden veure afectats per diverses complicacions.

Tota aquesta acció està canalitzada a través de l’Associació de Diabetis de Catalunya. L’objectiu és sensibilitzar la població sobre la diabetis en totes les seves variants mitjançant una campanya de difusió en premsa, ràdio, televisió i xarxes socials i, paral·lelament, donar visibilitat a l’esmentada associació que treballa per donar resposta a les necessitats dels afectats i promou la divulgació d’aquesta malaltia per prevenir conseqüències no desitjades i en molts casos serioses per a la salut de les persones afectades

La diabetis mellitus és una malaltia metabòlica caracteritzada per nivells de sucre (glucosa) en sang elevats. A la glucosa que circula per la sang se li crida glucèmia. L’augment de glucèmia és el resultat de defectes en la secreció d’insulina, en la seva acció o en totes dues. La insulina és una hormona que fabrica el pàncrees i que permet que les cèl·lules utilitzen la glucosa de la sang com a font d’energia.
Un error de la producció d’insulina, de l’acció d’aquesta, o d’ambdues coses, genera un augment dels nivells de glucosa a la sang (hiperglucèmia). Si no controlar-se adequadament, a llarg termini, la presència contínua de glucosa alta a la sang pot provocar alteracions en la funció de diversos òrgans, especialment els ulls, els ronyons, els nervis, el cor i els vasos sanguinis.
Per aquest motiu, el periodista i atleta Carles Aguilar ha decidit posar en marxa aquesta nova experiència d’ultra distància i recórrer en solitari el mes vinent de setembre tota l’extensió de l’illa de Formentera.

Un recorregut extrem en una illa màgica.

Formentera té una geografia peculiar i captivadora, una superfície de 83,2 km2 i un litoral de 69 km. L’acció consisteix a recórrer la seva extensió i explorar la major part de camins i senders que es trobin en el traçat. L’atleta s’enfrontarà a espectaculars paisatges i enclavaments de gran valor històric. Una experiència en la qual no faltaran baixades vertiginoses amb pedres de diverses mides, costes exigents, forts pendents i trams exposats a una agradable brisa i increïbles contrastos cromàtics, alguns trams emmarcats per suggerents platges, penya-segats sorprenents i antigues torres defensives.
Pel que fa a la seva flora i fauna Formentera acull una representació magnífica de la majoria d’espècies vegetals existents a les illes Pitiüses. La vegetació de l’illa es caracteritza pel predomini de pinedes i savinars costaners, així com vegetació que envolta els estanys, els sistemes dunars i els penya-segats on dominen les comunitats endèmiques de fonoll marí. Destaquen també l’abundant presència de comunitats típiques de dunes mòbils i semimòbils.
Plaga creixent de serps
Com a curiositat dir que Formentera pateix una autèntica plaga de serps la xifra de captures manté una tendència a l’alça i evidencia la seva magnitud. En un any complet, s’han caçat en les trampes instal·lades per la conselleria balear de Medi Ambient a les Pitiüses (210 a Eivissa i 220 a Formentera) un total de 2.200 ofidis. Cal tenir en compte que en aquest còmput no s’inclouen les captures de particulars amb «les 600 trampes més» distribuïdes pels consells i els ajuntaments d’Eivissa, segons informa l’executiu autònom.
Totes les accions i la informació relacionada amb Ohpiusa Endurance Xperience es canalitzaran a través del web oficial.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *