Compartir aquest contingut ↓

L’Agència Europea del Medicament (EMA) ha donat llum verda aquest dijous als països de la UE per vacunar contra la Covid als nens/es d’entre 5 i 11 anys, el Comitè de Productes Medicinals per a l’Ús Humà (CHMP) de l’EMA, l’organisme que hi ha donat el vistiplau, recomana, una dosi inferior a l’administrada a partir dels 12 anys, de 10 micrograms en comptes de 30 micrograms amb el mateix sistema de dues dosis injectades al braç amb tres setmanes de diferència.

Hem preguntat a endocrinòlegs pediàtrics sobre el tema i en principi, no els hi  consta cap contraindicació (és més, és recomanable). Als EUA ja han començat a l’octubre a vacunar infants més grans de 5 anys, incloent-hi aquells que tenen diabetis, i no hi hagut cap problema a destacar.

Els estudis conclouen que la resposta immunitària dels infants d’entre 5 i 11 anys, amb la dosi inferior, és similar a la que es genera en el grup d’edat de 16 a 25 anys (mostra de gairebé 2.000 infants d’entre 5 i 12 anys. Dels 1.305 que van rebre la vacuna, tres van desenvolupar la Covid. Mentre que dels 663 que van rebre placebo, setze van desenvolupar la malaltia).

Una efectivitat per tant, entre el 67,3% i el 98,3%.

A Catalunya començarà el 15 de desembre i s’espera que la majoria dels menors hagin rebut la primera dosi al gener.

? Dubtes més freqüents sobre la vacunació als infants:

  • On puc demanar la cita prèvia?

S’estima que es podrà fer a partir del 15/12 a la web habilitada per Salut ja sigui per iniciativa pròpia o després de rebre els SMS que Salut enviarà a les persones que tinguin mòbil.

Introduint el CIP i la resta de dades personals que es demanen, es podrà demanar la cita en el punt de vacunació que es triï.

  • Quins infants es vacunaran en primer ordre?

Es podrà demanar cita prèvia en l’edat de 5 fins als 11 anys amb prioritat si es forma part d’un grup de risc.

  • A on es vacunaran?

En els mateixos punts de vacunació que hi ha ara disponibles.

Salut habilitarà altres punts en Centres d’Atenció Primària amb línia pediàtrica i algun hospital.

S’ha d’anar acompanyats dels seus tutors legals.

  • Quina vacuna rebran els infants?

Als infants d’entre 5 i 11 anys se’ls administrarà una dosi adaptada de la vacuna de BioNTech i Pfizer. A diferència dels adults, la dosi per als nens i nenes és de 10 micrograms, un terç de la que es dona a les persones més grans de 12 anys, que és de 30 micrograms.

Dues dosis en un interval de vuit setmanes.

  • Què passa si l’infant ja ha passat la malaltia?

Si el nen/a ja ha estat malalt de covid i disposa d’un un test amb resultat positiu, se li administrarà una sola dosi passades entre dues o quatre setmanes des de la infecció o l’aparició dels símptomes.

  • I si l’infant fa els 12 anys entre la primera i la segona dosi?

En aquest cas se li posarà una primera dosi de la vacuna pediàtrica i, si passades les vuit setmanes la nena o el nen ha fet els 12 anys, se li posarà la vacuna per a adults.


Quan tinguem més informació actualitzarem aquesta notícia.