Compartir aquest contingut ↓

Resum de la nostra visita a IDIBAPS

Un grup de socis i sòcies de la ADC, vàrem realitzar una visita guiada a l’Institut de Recerques Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) – Fundació Clínic, al Centre Esther Koplowitz de Barcelona.

Actualment, IDIBAPS compta amb més de 1500 investigadors dividits en grups de recerca d’excel·lència que estudien les malalties més freqüents del nostre entorn (càncer, alzheimer, párkinson, etc.), entre les quals es troben la diabetis i l’obesitat.

La Dra. Novials - visita ADC a IDIBAPS.

La Dra. Novials explicant el funcionament dels illots pancreàtics durant la nostra visita a IDIBAPS.

L’Institut va ser creat fa més de vint anys i publiquen més de 2300 articles per any, que significa una mitjana de 6 articles per dia. Es difonen a les revistes mèdiques més prestigioses i més de la meitat d’aquests estudis es troben a “Open Access”, on l’accés al material digital científic és obert, no té restriccions de registre, ni de subscripció, ni de pagament.

Els equips d’investigadors treballen per a donar respostes a les preguntes més freqüents que sorgeixen en atendre els pacients de l’Hospital Clínic. La línia de recerca que engloba a la diabetis busca combatre tant la diabetis tipus 1 com la tipus 2. Es basa en analitzar el funcionament dels illots pancreàtics i la seva proliferació, per a trobar la causa del mal funcionament, aconseguir dianes terapèutiques i per a testar nous fàrmacs. En concret, estudien les cèl·lules beta del pàncrees, que són les responsables de produir i de segregar la insulina. També estudien les causes de les alteracions d’aquestes cèl·lules en la diabetis tipus 2.

Els investigadors d’IDIBAPS van analitzar en ratolins els beneficis de l’exercici en entrenaments d’intervals d’alta intensitat (HIIT: High-Intensity Interval Training). Arran d’això han elaborat per a les persones amb diabetis diferents programes d’entrenament en un gimnàs. Allí analitzen de forma personalitzada la composició corporal, la capacitat cardiorespiratòria i realitzen proves de força muscular. Per mitjà d’aquests estudis, han pogut demostrar que l’exercici físic és beneficiós tant en diabetis tipus 1 com en tipus 2.

Laboratorio IDIBAPS

Vam conèixer les instal·lacions i ens van explicar per a què utilitzen cadascun dels dispositius.

La Dra. Anna Novials és metge endocrinòloga i investigadora. Va ser presidenta de la Societat Espanyola de Diabetis (SET) des de 2017 a 2020. Actualment, és cap del grup de Patogènia i Prevenció de la Diabetis de l’IDIBAPS i Cap del grup del CIBERDEM (Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades). Després d’explicar-nos les diferències entre la diabetis tipus 1 i tipus 2, ens va recordar que la diabetis tipus 1 té una causa immunològica. Per això ells es dediquen principalment a estudiar la diabetis tipus 2, ja que en la diabetis tipus 1 els especialistes són els immunòlegs. Després ens va explicar el funcionament dels exosomes i ens va ensenyar el procés metabòlic pel qual l’exercici millora la sensibilitat a la insulina.

celulas beta

Per pantalla, vam poder veure les cèl·lules beta en grans dimensions.

A l’espai de preguntes, van sorgir algunes consultes molt interessants. Destaquem una sobre com saber si una persona té diabetis tipus LADA o tipus 2:

“En els diagnòstics existeixen casos que són molt clars, com una persona jove que és diagnosticada amb diabetis tipus 1. Hi ha casos que són més complexos: per exemple, el cas d’un pacient que va ser diagnosticat amb diabetis tipus 2 i després va passar a tenir diabetis tipus 1…  és un cas del tipus LADA (Latent Autoimmune Diabetis in Adults), però per a confirmar-lo és necessari realitzar un estudi genètic, un test d’anticossos, de marcadors immunològics i també un test de reserva pancreàtica, per a saber si li queda insulina en el pàncrees o no.

A vegades hi ha sorpreses. Una persona pot ser diagnosticada amb diabetis tipus 1 sent adult i després resulta que té una reserva d’insulina. Llavors no és una diabetis tipus 1, sinó que és el resultat del fracàs de les cèl·lules beta contra la resistència a la insulina.

També, les persones amb diabetis tipus 1, si s’engreixen quan arriben  a adults i es converteixen en persones amb obesitat, generen cada vegada més resistència a la insulina que s’injecten. És per això que necessiten cada vegada més insulina. D’aquí la importància de la dieta i de l’exercici”, va concloure la Dra. Novials.

lupa idibaps

També, vam veure en una lupa els illots pancreàtics o illots de Langerhans, grups de cèl·lules (majorment de tipus beta) que es troben en el pàncrees.

Finalment, vàrem visitar les instal·lacions del carrer Còrsega  on compten amb l’equipament necessari per a analitzar com l’exercici indueix canvis metabòlics i moleculars en pacients de diabetis tipus 1 i 2. En el gimnàs duen a terme el programa d’alta intensitat (HIIT: High-*Intensity Interval Training). Allí van comparar un grup de persones que va realitzar un entrenament amb intervals de 30 segons de molta intensitat i 2 minuts de tranquil·litat amb un grup que va fer l’exercici de manera contínua, i van poder determinar que el segon grup tenia més hipoglucèmies.

gimnasio IDIBAPS

La fitxa de diagnòstic els serveix per a poder fer un seguiment de cada pacient. Amb una màquina poden mesurar i determinar quant de múscul i quant de greix posseeix cada persona i com varien aquests paràmetres amb l’exercici. (veure el quadre de la dreta de la fitxa).

Com a conclusió de la nostra visita remarquem la importància d’una dieta adequada i de realitzar exercici físic per a les persones amb diabetis.

Agraïm a la Dra. Novials i al seu equip per rebre’ns i resoldre totes les nostres inquietuds. Des de l’ ADC donem suport a la recerca científica i la seva divulgació.

Alguns treballs de recerca de IDIBAPS:

https://www.clinicbarcelona.org/ca/noticies/descobreixen-un-nou-mecanisme-pel-qual-lexercici-fisic-millora-la-sensibilitat-a-la-insulina

 https://www.clinicbarcelona.org/ca/noticies/quina-recerca-es-fa-en-diabetis