DIABETIS I EMBARÀS

Qualsevol dona ha de tenir un seguiment i mantenir certes cures durant el seu embaràs i en el cas de les dones amb diabetis o aquelles amb diabetis gestacional han de tenir un major seguiment mèdic, abans (pregestacional), durant (gestacional) i després (lactància, maternitat) d’un embaràs, a més de tenir certes cures extres amb la diabetis durant aquest període.

L’ideal és, abans de quedar-se embarassada, parlar i concretar amb l’endocrí certs aspectes. Serà qui fixarà uns objectius glucèmics als quals arribar abans de l’embaràs, possibles canvis en les pautes o el tractament i fer el seguiment necessari en el cas de complicacions prèvies originades per la diabetis.

Els nivells de glucèmia alts i mantinguts durant l’embaràs poden afectar o provocar complicacions tant per a la mare com pel fetus; descompensacions glucèmiques greus, macrosomia, malformacions en el fetus o avortaments espontànies són algunes d’elles. Aquestes complicacions no tenen per què aparèixer i evitar-les depèn en un alt percentatge de mantenir un bon control de la diabetis.

Avui dia l’evidència científica indica que les amenaces més importants per al fetus apareixen en el moment de la fecundació i les primeres setmanes de gestació. És per aquesta raó que la dona amb diabetis que desitja ser mare hauria de quedar embarassada en el moment més adient des del punt de vista de la diabetis: quan la futura mare es troba en “control metabòlic òptim”.

S’entén per control metabòlic òptim el registre d’uns valors de glucèmia a la sang propis d’una persona que no té diabetis, totes les hores del dia i tots els dies de la setmana de manera sostinguda. S’aconsella deixar les mesures contraceptives per donar pas a la concepció quan la HgAC1 és igual o, preferiblement, si és inferior a 6% (mai superior a 6,5%).

Si tens dubtes o pors en relació a com pot afectar la diabetis gestacional al teu dia a dia o al del teu infant, pots accedir a diferents serveis d’acompanyament nutricional i psicològic que oferim. Si ets soci el preu de la consulta nutricional és de 15€, no soci 30€. Les tarifes dels psicòlegs varien en funció de qui faci l’acompanyament. Teniu tota la informació a l’enllaç anterior.

 

La informació proporcionada en el lloc web no reemplaça, si no que complementa la relació entre el professional de salut i el seu pacient o visitant, i en cas de dubte ha de consultar el seu professional de salut de referència.