La diabetis tipus 1, també coneguda com a diabetis juvenil o insulinodependent, es caracteritza per un augment dels nivells de glucosa en sang a causa d’un dèficit en la producció d’insulina. Les persones sense diabetis fabriquen la seva pròpia insulina i les persones amb diabetis tipus 1 se l’han d’injectar.
A Catalunya cada any es registren entre 250 i 270 nous casos de diabetis mellitus de tipus 1 en menors de 30 anys, segons dades de la Generalitat, essent una de les malalties cròniques més freqüents en edat pediàtrica.
Una malaltia crònica com aquesta implica un tractament i un control constant i curós, sobretot en el moment del debut de l’infant i en edats primerenques. També és important tenir en compte l’etapa de l’adolescència on les rutines d’un jove amb diabetis poden variar, alhora que canvia el seu cos, l’entorn…
Per a un/a nen/a, jove o persona cuidadora d’un nen/a amb diabetis, gestionar el dia a dia de la patologia pot generar estrès o ansietat. Estar en contacte amb una xarxa de suport, tenir un espai accessible on consultar dubtes o compartir experiències, com per exemple com protegir el sensor de glucosa a l’estiu o on portar el kit d’hipoglucèmia en el moment de fer un esport aquàtic, pot ajudar a rebaixar aquests nivells d’estrès o ansietat.
La ADC posa a la disposició de nens/as, adolescents i joves, així com de la resta de persones que d’alguna manera intervenen en la DM1 (pares i familiars, centres educatius, entitats d’oci, etc.), diversos recursos d’interès i punts de trobada.
Les persones associades a la ADC podeu sol·licitar formar part del grup de Whats App.
Dolços guerrers
Si ets pare/mare d’un infant* amb diabetis, com a associat/da, et pots posar en contacte amb altres famílies en la mateixa situació a través del grup de WhatsApp ‘Dolços guerrers’.
Envia’ns un missatge a adc@adc.cat explicant breument la teva situació i el document de consentiment i formaràs part del nostre grup de WhatsApp.
*La infància és la primera etapa de la vida que s’inicia amb el naixement i s’acaba amb l’adolescència, per tant el grup es apropiat fins una edat màxima de 15 anys. ADC es reserva el dret d’admissió o supressió del membre del grup en cas de no complir-se lo estipulat.
Adolescents amb diabetis
Si ets pare/mare d’un adolescent* amb diabetis, com a associat/da, et pots posar en contacte amb altres famílies en la mateixa situació a través del grup de WhatsApp ‘Adolescents amb diabetis’.
Envia’ns un missatge a adc@adc.cat explicant breument la teva situació i el document de consentiment i formaràs part del nostre grup de WhatsApp.
*L’adolescència s’inicia amb la pubertat entre els 10 i 13 anys i s’acaba quan el cos ja s’ha desenvolupat del tot, entre els 18 i els 20 anys, per tant es un grup òptim fins aquesta edat. ADC es reserva el dret d’admissió o supressió del membre del grup en cas de no complir-se lo estipulat.
Sweets
Si ets jove* amb diabetis, com a persona associada, et convidem a formar part del grup de WhatsApp ‘Sweets’, on podràs compartir les teves experiències i fer activitats.
Envia’ns un missatge a adc@adc.cat explicant breument la teva situació i el document de consentiment i formaràs part del nostre grup de WhatsApp.
*Jove: fixat entre els 18 i els 30 anys d’una persona. ADC es reserva el dret d’admissió o supressió del membre del grup en cas de no complir-se lo estipulat.
Decàleg Grups de WhatsApp
Decàleg que regeix els grups de WhatsApp coordinats per l’ADC.
Per consultar-lo podeu clicar aquí.
Tutorial per a formar part dels grups de WhatsApp coordinats per l'ADC
Podeu veure-ho aquí.
Recursos externs:
***La informació proporcionada en el lloc web no reemplaça, sino que complementa la relació entre el professional de salut i el seu pacient o visitant, i en cas de dubte ha de consultar el seu professional de salut de referència.