L’Associació de Diabetis de Catalunya va estar present en el 1r Congrés Nacional en Diabetis organitzat per la Fundació RedGDPS que es va celebrar a l’Hotel Barceló Sants de Barcelona els dies 10 i 11 de novembre de 2022.

Sandra Canudas, gerent de l’ADC, Ángeles Álvarez Hermida, infermera especialista familiar i comunitària (Centre de salut Goya de Madrid) i Javier Díez, metge de família del centre de salut de Tafalla de Navarra.
La Fundació redGDPS està formada per un grup de professionals sanitaris d’Atenció Primària amb especial interès a millorar l’assistència de les persones amb diabetis tipus 2. La xarxa compta amb voluntaris distribuïts per tota Espanya.
El dijous 10 de novembre a les 12.30 a la sala 1, Sandra Canudas, gerent de l’ADC, va participar a la taula “Prevenció de la DM a la comunitat” amb Ángeles Álvarez Hermida, infermera especialista familiar i comunitària del Centre de salut Goya de Madrid. La xerrada va ser moderada per Javier Díez, metge de família del centre de salut de Tafalla de Navarra.
L’àmplia convocatòria i la gran participació del públic van fer de la taula una conversa oberta, didàctica i entretinguda. Javier va fer preguntes molt interessants a les ponents i al públic.
Entre d’altres temes es va emfatitzar sobre la necessitat d’establir estratègies i implementar mesures de prevenció més eficients, ja que les estadístiques mostren que els casos de diabetis s’incrementen dia a dia. Per tant, per a evitar que la diabetis es converteixi en una pandèmia hem de ser proactius, des de tots els àmbits. Una participant del públic va comentar la importància de prevenir fora dels centres de salut, a les escoles, per exemple.
També es va conversar sobre l’obesitat (especialment la infantil) i sobre com ha de tractar-se. Es va exposar que l’obesitat és una malaltia crònica i ha de tractar-se com a tal i sobretot, es va remarcar la importància del respecte pel pacient.
Així mateix, es va parlar sobre la necessitat de fer campanyes de detecció precoç i sobre la importància de la individualització de les problemàtiques de cada pacient, ja que totes les persones són diferents i es va recalcar el fet de tenir en compte el nivell socioeconòmic dels pacients.
La veritat és que l’efecte de les campanyes de prevenció es veu a llarg termini, per a veure els canvis potser cal esperar una generació, és per això que no s’inverteix en la prevenció, perquè no tenim estadístiques per a donar-nos suport.
Al final entre tots vàrem concloure que la medicina comunitària abarca tot, per això hem de prendre una actitud activa, unir-nos els professionals, les administracions i la ciutadania, treballar en conjunt als hospitals, les associacions de pacients i l‘Administració pública junts, per un objectiu en concret: prevenir la diabetis.

Sandra Canudas, gerent de l’ADC i Ángeles Álvarez Hermida, infermera especialista familiar i comunitària (Centre de salut Goya de Madrid), parlan sobre “Prevención de DM en la comunidad” al 1º Congrés Nacional en Diabetis organitzat per la fundació RedGDPS. Moderat per Javier Díez, metge de família del centre de salut de Tafalla de Navarra.