Activitats segon trimestres (abril-juny)

ABRIL

Dieta baixa en carbohidrats en Diabetis tipus 2

Quins són els aliments més adequats per a les persones amb DM2? Què hem d’evitar en la nostra dieta i què hem de potenciar? Aquests i altres dubtes els respondrem a la xerrada ‘Dieta baixa en carbohidrats en Diabetis tipus 2’, a càrrec  de Marta Ricart, Nutricionista i educadora en diabetis de l’ADC.

Diabetis i sexualitat

A la Delegació de Barcelona volem parlar de com la diabetis pot afectar a la vida sexual de les persones. Ho farem amb el Dr. Sarquella, adjunt del Servei d’andrologia (Fundació Puigvert).

La diabetis i la cuina: a l’Escola de Cuina Mireia Carbó

Curs de cuina sobre diabetis i com donar idees noves per a plats saludables i equilibrats. Tots
els plats aniran acompanyats del material, la preparació i el càlcul de les racions d’hidrats de
carboni. T’enduràs els menús de tot un mes quadrats i resoldrem tots els dubtes perquè
el puguis adaptar a les teves necessitats diabetològiques!

L’activitat és oberta també a persones no sòcies, però es donarà prioritat a les sòcies.

Programa del taller:

 • 12-12:30 – Explicació del curs, material i receptes.
 • 12:30- 14:15 – Preparació de les receptes del curs per part dels nostres assistents al curs, sota
  la direcció de la Chef Mireia Carbó.
 • 14:30-15:30 – Aperitiu i Dinar en l’Escola de cuina Mireia Carbó de les receptes de cuina
  realitzades i oportunitat de poder compartir una estona per poder resoldre totes aquelles
  qüestions que siguin necessàries.
 • 15:30 – Entrega de diploma d’assistència del curs.

MAIG

Jornada: Transformació digital i tecnològica en diabetis

L’Associació de Diabetis de Catalunya organitzem dissabte 18 de maig una jornada amb personalitats de diferents àmbits, vinculades al món de la diabetis, per parlar de la transformació digital i tecnològica en diabetis.

L’acte tindrà lloc dissabte 18 de maig a partir de les 10:30h, a l’auditori del C.C. Urgell (Barcelona) i serà una bona ocasió per entendre com aquests avenços estan arribant a les vides dels pacients, a partir dels coneixements de persones expertes en salut i noves tecnologies; així com conèixer de primera mà els testimonis de persones amb diabetis que n’estan fent ús.

L’objectiu d’aquest acte és generar consciència sobre les oportunitats que estan apareixent arrel de la transformació digital en el sector de la salut i, especialment, en el camp de la diabetis. A més, volem donar a conèixer les noves tecnologies relacionades amb diabetis: des dels monitors continus de glucosa, fins als nous sensors implantables i el Do It Yourself; i els reptes pels propers anys.

Durant la jornada hi haurà servei de sala per infants de 10 a 13h.

Programa de la jornada:

 • 10:15 Acreditacions
 • 10:30 Benvinguda ADC
 • Transformació digital
  • Ponents: Sr. Brais Dacal, consultor en diabetis i exciclista professional; Sr. Kilian Meyer, pilot de Fórmula 4; i Dr. Alberto Galdámez, doctor de la Mútua de Terrassa.
 •  Taula rodona: transformació digital i diabetis
  • Ponents: Dr. Roque Cardona, endocrinòleg pediàtric de l’H. Sant Joan de Déu; Sra. Mercè Vidal, infermera i educadora en diabetis de l’H. Clínic; i Sr. Ruben Celada, expert en noves tecnologies.
  • Moderador: Sr. Oriol Rojals, consultor digital.
 • Coffee Break
 • Taula rodona: tecnologia i diabetis (Monitors Continus Glucosa + Sensors implantables + Do It Yourself)
  • Ponents: Dra. Mercè Rigla, directora del servei d’endocrinologia de l’H. Parc Taulí; Sra. Carmen Yoldi,  educadora en diabetis de l’H. Sant Joan de Déu; i Sra. Mercè Lorca, ballarina professional.
  • Moderador: Sr. Brais Dacal.
 • Preguntes obertes
  • Sr. Brais Dacal.
 • 13:30h Cloenda ADC

Realitzades

Aprenem a prendre decisions amb Diabetis Tipus 2

En aquesta activitat ens adrecem especialment a les persones amb Diabetis Tipus 2 per tractar qüestions que les afecten en el seu dia a dia. Aquesta conferència és a càrrec de la Sra. Natàlia Mingorance, infermera clínica (Territorial ICS).

Viatjar amb Diabetis és possible

En el marc de les xerrades organitzades per B the travel brand, la infermera i membre de l’ADC, Marta Boladeres, ofereix consells pràctics per viatjar sense patir per aquesta malaltia.

 • Dia: dilluns 11 de març
 • Hora: de 19 a 20h
 • Lloc: Avda. Diagonal, 512, Barcelona
 • Més informació a Travel talks

Coaching per a gent amb diabetis

FEDE i l’EEC (Escuela Europea de Coaching) presentaran a Barcelona el taller de coaching per a persones amb diabetis. Els socis/ sòcies de l’ADC podran participar en el procés de coaching per a la seva millora personal i professional a través de 8/10 sessions amb una periodicitat inicial de 15 dies i, posteriorment, d’un mes.

En aquestes sessions s’ofereix acompanyament per part d’un coach professional per ajudar a millorar les habilitats, aconseguir els seus reptes u objectius; auto-reflexió sobre les possibles àrees de desenvolupament; i ampliar la visió i perspectives de les situacions.

Si vols participar i saber-ne més, t’esperem a la delegació de Barcelona. S’informarà de les condicions i del preu.

Diabetis, com prevenir la pèrdua greu de visió

Des de l’ADC Barcelona organitzem una conferència per parlar de les complicacions en la visió que pot comportar la diabetis: diabetis, com prevenir la pèrdua greu de visió. Aquesta activitat serà a càrrec del Dr. Jordi Monés, M.D., PH.D (Institut de la Màcula – Barcelona).

Nou espai de psicosalut

A l’ADC obrim un espai més al servei dels nostres socis i sòcies, en especial per pares i mares amb infants o adolescents amb diabetis tipus 1. Des de l’associació desitgem possibilitar un nou espai de trobada en què sigui possible abordar diversos temes relacionats amb la diabetis, un espai on els pares i mares seran escoltats activament i amb el desig de comprendre i plantejar com els fa sentir i com assumeixen el seu procés en aquest moment de les seves vides.

La funció assistencial compta amb experts amb  coneixements  psicològics i educacionals.

Les sessions es faran dimarts del març al juny de 18 a 19:30h.

 

Més informació

Diabetis emocional. Un diàleg entre cos i ment

L’ADC Barcelona organitza a la seva seu la conferència ‘Diabetis emocional. Un diàleg entre cos i ment‘ a càrrec de Núria Gracia Gall i Chalía Martínez Soler, Psicòlogues (PSIQUIA).

Nous avenços terapèutics en Diabetis Tipus 2

Des de la delegació de l’ADC a Barcelona organitzem una conferència pensada per a les persones amb Diabetis Tipus 2: ‘Nous avenços terapèutics en Diabetis Tipus 2‘, a càrrec del Dr Jesús Blanco, especialista Sº Endocrinologia i Nutrició i investigador (Hospital Clínic i IDIBAPS).

Com fer més entenedores les etiquetes alimentàries per a les persones amb diabetis

La delegació de Barcelona organitza una xerrada per donar-te les eines adients per entendre millor les etiquetes alimentàries tenint present les necessitats de les persones amb diabetis. La conferència serà a càrrec de la Sra. Marta Ros, nutricionista i llicenciada en Ciència i Tecnologia dels Aliments (ADC).

Com funcionen el sensor de glucosa Medtrum S7 i la bomba “parche” d’insulina Medtrum A6?

A l’ADC es presenta del sensor de glucosa Medtrum S7 i la bomba i “parche” Medtrum A6.

Medtrum S7 és un sistema continu de mesurament, amb connexió automàtica mòbil i amb alarmes configurables. El sistema CGM Medtrum A6 és un sistema de mesurament continu amb connexió automàtica a la bomba.

Si vols saber més d’aquest sistema t’esperem a la delegació de Barcelona.

Vine al Barça-Cultural Leonesa

 • Dia: dimecres 5 de desembre
 • Hora: 21:30h
 • Lloc: Camp Nou.
 • Inscripció prèvia. Fins el 20 de novembre

L’ADC  i la Fundació Barça et conviden al partit del Soci Solidari que es realitzarà el proper 5 de desembre en l’enfrontament de 16ens de Final de la Copa del Rei entre el FC Barcelona i la Cultural Leonesa. Si ets soci de l’ADC tindràs la possibilitat de venir al partit amb dos acompanyants.

Per tal de poder aconseguir les entrades hauràs de fer la inscripció prèvia fins el 20 de novembre. Cal que totes les persones inscrites posin les seves dades. A partir del 26 de novembre t’informarem com les pots recollir.

Tècniques de la injecció de la insulina

Organitzem una conferència per explicar tècniques de la injecció de la insulina a càrrec de la Sra. Margarida Jansà, DI. PhD. Unitat de Diabetis, de l’Hospital Clínic.

[Finalitzat] Grup de discussió sobre tecnologies mòbils de salut

L’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) està duent a terme un projecte amb la finalitat d’avançar en la definició d’una eina d’avaluació de tecnologies mòbils de salut (mHealth en anglès) i busca persones interessades a participar en un grup de discussió.

En la fase actual del projecte, l’AQuAs està interessada a conèixer de primera mà les opinions, percepcions i experiències de pacients usuaris/àries d’aplicacions de salut i pacients que no utilitzen aplicacions de salut per saber quins aspectes hauria d’incloure l’eina avaluativa.

El perfil de persones que busquen és el de dones i homes de 25 a 60 anys (aproximadament) que siguin:

 1. Usuàries d’apps de salut. En aquest sentit es busquen usuaris d’apps de salut en general, incloent aquelles més relacionades amb: el wellbeing i la promoció d’estils de vida saludables (exercici, dieta, etc.); apps de gestió de cites mèdiques; o apps específiques de determinades condicions mèdiques (diabetis, fibromiàlgia, salut mental, càncer, fertilitat…).
 2. No usuàries d’apps de salut (independentment que utilitzin un altre tipus d’app com apps bancàries, educatives…. )

Les sessions es realitzaran a la seu de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), ubicada al Carrer Roc Boronat 81 08005 Barcelona, i es preveu dur-les a terme durant el desembre.

Les sessions tenen una durada prevista d’uns 120 minuts i seran gravades (àudio), garantint en tot moment la confidencialitat de les opinions i comentaris. Els resultats fruït de la discussió s’empraran només amb finalitats de recerca.

Visita guiada a la Reial Acadèmia de Medicina

 • Dia: dissabte 24 de novembre
 • Hora: 10h
 • Lloc: C/ del Carme 47 (Barcelona)
 • Preu: 7,20€ (adults i infants) (es pagarà en efectiu el mateix dia)
 • Complet

L’ADC organitza una visita guiada en grup el dia 24 de novembre a la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, situada en un dels edificis neoclàssics més importants de Barcelona. Els socis que vulguin assistir-hi tindran un 10% de descompte. El preu final serà de 7,20€ per persona. El pagament es farà en efectiu el mateix dia a través d’un coordinador de l’ADC (es prega import just), encara que cal inscripció prèvia.*

L’hora de trobada serà a les 10h davant de l’edifici i la visita durarà 50 minuts. Es prega màxima puntualitat per començar l’activitat a l’hora prevista.

*En cas de no arribar al número mínim, la visita pot ser cancel·lada i les persones inscrites seran avisades amb antelació.

Imatge: Sternalia

Envelliment actiu i saludable de la persona amb diabetis

Emmarcada en el Dia Mundial de la Diabetis la Sra. Glòria Arbonés, llicenciada en Farmàcia i especialitzada en Nutrició i Dietètica, donarà les claus per envellir de manera saludable.

Gaudeix del Barça Lassa de futbol sala amb l’ADC

 • Dia: diumenge 18 de novembre
 • Hora: Barça Lassa – Ugra Yugork 13:15h | Record Bielsko-Biala – KMF Ekonomac Kragujevac 11h
 • Lloc: Palau Blaugrana. Avinguda de Joan XXIII, s/n, 08028 Barcelona
 • Inscripció prèvia (fins el 9 de novembre)

L’ADC et convida al Palau Blaugrana per gaudir d’una jornada de futbol sala amb motiu de la celebració de la UEFA Champions League de Futsal del proper diumenge 18 de novembre. Si ets soci/sòcia, podràs assistir al partit del Barça Lassa – Ugra Yugork a partir de les 13:15h.*

Per fer-ho, has de ser soci/sòcia de l’ADC i inscriure’t  a través del següent enllaç fins el 9 de novembre al matí.

Cada persona sòcia podrà anar acompanyada de dues persones i per tal de fer la inscripció s’hauran d’incloure també les dades personals del/s acompanyant/s.

L’entrada també servirà per veure el partit Record Bielsko-Biala – KMF Ekonomac Kragujevac el mateix diumenge 18 de novembre a partir de les 11h al Palau Blaugrana. Es a dir, una mateixa entrada servirà per veure els dos partits, en cas que es vulgui.

Les entrades es recolliran a la porta 0 (zero) del Palau Blaugrana el mateix dia del partit per veure un o els dos enfrontaments.

*La FUNDACIÓ BARÇA lliura el material (inclòs entrades o invitacions) descrit a la present comunicació en concepte de donació. El/la receptor/a del mateix es compromet a fer esment de la condició de donant de la FUNDACIO BARÇA en qualsevol actiu de comunicació i difusió propi o aliè, en el que es faci esment del material donat, així com a fer un ús legal i ètic del mateix, destinant-lo única i exclusivament a finalitats solidàries i/o humanitàries, amb sotmetiment exprés i absolut a les normes del dret nacional i internacional vigents en cada moment que regulen la matèria, sent responsable del seu compliment i de les conseqüències del seu incompliment, eximint en aquest últim cas a la FUNDACIO BARÇA de qualsevol tipus de responsabilitat. Per l’anterior, està prohibida la venda, donació onerosa i donació remuneratòria d’aquest material.

Dia Mundial de la Diabetis

El 14 de novembre celebrem el Dia Mundial de la Diabetis i, encara que des de l’ADC organitzem activitats durant tota la setmana, dimarts realitzem els actes oficials. Per això, a Barcelona estarem a la il·luminació de la façana de l’Ajuntament de Barcelona que per un dia es tenyeix de blau.

 • Dia: dimecres 13 de novembre
 • Hora: 18:30h
 • Lloc: Ajuntament de Barcelona, Plaça Sant Jaume, 1 (Barcelona)

Jornada de diabetis i esport

En motiu del Dia Mundial de la Diabetis, celebrem la Jornada de diabetis i esport a càrrec de Serafín Murillo dietista-nutricionista  i el preparador físic Albert Olivella.

Durant la jornada es sortejarà una samarreta d’adult i una pilota del FC Barcelona.

Programa:

 • 9:00-9:30h. Benvinguda.
 • 9:30-10:05h. L’ABC de la diabetis i l’exercici físic.
 • 10:05-10:15h. I si en tinc por de fer exercici?
 • 10:15-10:35h. Per on comencem?
 • 10:35-10:45h. La experiència d’un debut en diabetis amb 30 anys.
 • 10:45-11:10h. Punt i seguit.
 • 11:10-11:30h. Debat: L’esport com a eina bàsica pel control de la diabetis.
 • 11:30-11:45h. La visió d’un professional de la salut.
 • 11:50-13:15h. Experiències d’esportistes amb diabetis.
 • 13:15- 13:30h. Conclusions.

Alimentació, diabetis i salut. Tenim clar que hem de comptar els hidrats, però què passa amb els greixos i les proteïnes?

En el marc del Dia Mundial de la Diabetis organitzem una xerrada per parlar d’hàbits alimentaris enfocada en els greixos i les proteïnes. Serà a càrrec de la Sra. Sara Casals, dietista-nutricionista i educadora en diabetis a l’Hospital de Nens (Barcelona).

L’ADC et convida al partit Barça B – Ebro

 • Dia del partit: 4 de novembre
 • Hora: 17h
 • Lloc: Miniestadi, C/ d’Aristides Maillol, s/n, 08028 Barcelona.
 • Data límit d’inscripció: 30 d’octubre. S’haurà d’inscriure la persona sòcia i haurà d’afegir les dades personals (Nom, cognoms i DNI) dels acompanyants, fins a un màxim de dos.

En motiu del Dia Mundial de la Diabetis l’ADC i la Fundació Barça et conviden a veure el partit de futbol entre el Barça B – Ebro el proper 4 de novembre al Miniestadi.

Per gaudir d’aquesta activitat només cal que facis la inscripció fins el 30 d’octubre. S’haurà d’inscriure la persona sòcia i haurà d’afegir les dades personals (Nom, cognoms i DNI) dels seus acompanyants, fins a un màxim de dos.

La recollida d’entrades es farà individualment. Es podran recollir al Centre d’Acreditacions divendres dia 2 de novembre o bé el mateix dia del partit a la taquilla 90 del Miniestadi, a partir de 2 hores abans del partit.

Tot el que vols saber de la diabetis tipus 2 i no t’havies atrevit a preguntar

En el marc del Dia Mundial de la Diabetis, la Sra. Carmen Sànchez, infermera i dietista a la Fundació de l’Hospital Esperit Sant, oferirà una xerrada sobre dubtes i qüestions que sorgeixen al voltant de la Diabetis tipus 2.

Noves idees: dieta mediterrània i diabetis

Conferència a càrrec de la Sra. Marta Ros, nutricionista i llicenciada en Ciència i Tecnologia dels Aliments, per donar consells en torn a la dieta mediterrània per a persones amb diabetis.