Diabetis i alimentació
Falses creences d’alimentació i diabetis
Portar una bona alimentació és un dels eixos principals per a mantenir un bon control de la diabetis. Podem trobar molta informació sobre alimentació i diabetis, tant a Internet com al “saber popular”, però aquesta informació és fiable? Volem desmentir alguns dels mites més estesos:
- Les persones amb diabetis han de seguir una alimentació especial
Les persones amb diabetis poden menjar dolços i postres de manera ocasional, dins d’un pla d’alimentació saludable basat en la Dieta Mediterrània, supervisat per dietistes-nutricionistes i professionals d’educació en diabetis, i en combinació amb activitat física. Aquests aliments no estan prohibits; la clau és saber menjar, la mida de la porció i la freqüència de consum.
- No pots menjar hidrats de carboni i per això hem de menjar aliments “aptes per a diabètics”
Les persones amb diabetis han de conèixer i controlar –que no restringir– la quantitat d’hidrats de carboni que mengen. No cal no eliminar-los ni reduir-los si no ho necessiten. Tampoc no han de prendre “aliments especials per a persones amb diabetis” o “aptes per a diabètics” ni menjar de manera diferent que les altres persones. Un aliment etiquetat com a “light” o “sense sucres afegits” no significa que no contingui hidrats de carboni i són aquests els que fan que els nostres nivells de glucosa en sang augmentin. Les persones amb diabetis han de fixar-se en l’etiqueta en l’apartat que posa hidrats de carboni totals.
- La fruita és perillosa
Les fruites són aliments beneficiosos pel seu contingut en fibra, aigua, vitamines i minerals. Gràcies al seu contingut en fibra, el consum de fruita es relaciona directament amb un menor pes corporal i pèrdua de pes, sense oblidar que aquesta fibra contribuirà al fet que ens sentim més plens i, per tant, la nostra ingesta calòrica posterior sigui menor. Totes les societats científiques relacionades amb l’alimentació coincideixen a recomanar el consum de fruita per a potenciar un bon estat de salut.
- Prendre galetes, brioixeria o xocolata quan hi ha una hipoglucèmia
Un altre dels mites estesos és l’alimentació en hipoglucèmia, un moment que aprofiten alguns pacients per a menjar dolços, com galetes, xocolata, etc. Les hipoglucèmies es resolen consumint hidrats de carboni d’absorció ràpida, per exemple: sucre de taula, pastilles de glucosa, mel, sucs de fruites. Sí que és cert que els dolços en la seva composició poden tenir molt de sucre afegit i això pot fer que augmenti la glucèmia en sang. El que passa és que, a part de tenir sucre, també contenen greixos. La qual cosa fa que l’absorció sigui més lenta del que necessitem per resoldre la hipoglucèmia ràpidament.
Si tens dubtes sobre alimentació i diabetis, pots accedir a una consulta amb una dietista-nutricionista. Si ets soci el preu és de 20€ i no soci 30€.
Recursos externs
Diabetis i esport
L’esport és molt important per millorar el control de la diabetis. No només ajuda a millorar els controls de la glucèmia, sinó també millora el sistema circulatori, disminueix els riscos cardiovasculars, enforteix els ossos i els músculs, millora la força, la resistència i la coordinació, permetent que la insulina faci millor la seva funció. En aquest sentit, l’exercici ajuda el cos a utilitzar la insulina, la qual cosa facilita l’entrada de glucosa a les cèl·lules musculars.
Des de voler realitzar competicions d’alt rendiment fins a caminar 20 minuts al dia. Sigui quina sigui la teva opció, no ho deixis! Tot val excepte quedar-nos asseguts! No importa si has estat una persona activa en el passat o no; sempre és bon moment per començar.
Com es pot combinar l’esport amb la diabetis?
Hi ha tres factors clau que hi intervenen:
- Les característiques de l’exercici físic
- La dosi d’insulina
- L’alimentació
Una vegada que hem decidit què fer i en funció del tipus d’activitat, intensitat i duració, s’ha d’ajustar correctament el tractament insulínic o farmacològic i nutricional.
No estimem apropiades les recomanacions rígides sense prèviament conèixer la resposta metabòlica del cos ni la teràpia insulínica de cadascú, cada persona respon diferent davant de l’activitat física. Amb la qual cosa, en primer lloc, es recomana parlar amb l’endocrí que donarà les pautes necessàries per poder adaptar el tractament i començar. Si mai no s’ha fet molta activitat física o des de fa temps, és important començar progressivament.
Recomanacions generals:
- Control metabòlic abans de l’exercici:
Suprimir la pràctica d’exercici, si la glucosa en sang és >= 250 mg/dl amb presència de cetona i ingerir carbohidrats quan els nivells de glucosa són inferiors a 100 mg/dl. - Monitorització de la glucèmia abans i després de l’exercici:
Identificar quan els canvis d’insulina i/o ingesta són necessaris i conèixer la resposta glucèmica davant de condicions d’exercici diferents. - Ingesta alimentaria:
Consumir més hidrats de carboni si són necessaris per prevenir la hipoglucèmia. Els aliments amb carbohidrats poden ser avantatjosos durant i després de l’exercici.
Recursos externs
***La informació proporcionada en el lloc web no reemplaça, sino que complementa la relació entre el professional de salut i el seu pacient o visitant, i en cas de dubte ha de consultar el seu professional de salut de referència.