Des de l’ADC volem destacar i agrair l’interès de totes les persones que van assistir a la formació per a “acompanyants escolars per a nens i nenes amb diabetis” que va tenir lloc el passat 6 de maig. Va ser una trobada enriquidora i ens complau veure l’interès i compromís de tantes persones disposades a aprendre i acompanyar als nens amb diabetis en l’entorn escolar.
També volem expressar la nostra gratitud a aquelles persones que no van poder assistir a causa de la limitació de places, però van mostrar el seu interès i van quedar en llista d’espera. A més, agraïm a tots i totes aquelles persones que ens van donar suport difonent la formació.
Durant la trobada, abordem diversos temes de rellevància per als acompanyants escolars d’infants amb diabetis. Vam explorar detalladament el món diabetològic, proporcionant informació essencial sobre la malaltia, les seves característiques i com afecta la vida quotidiana dels infants. Tanmateix, vam oferir una comprensió profunda del tractament de la diabetis, incloent-hi la importància de la necessitat d’adaptar la pauta a cada escenari, parlant prèviament amb la família i aquesta amb el seu equip sanitari, com administrar insulina, com funciona i interpretar les dades del monitoratge de la glucosa i possibles complicacions.
Vam posar el punt de mira en la promoció d’hàbits saludables per als nens i nenes, amb diabetis o sense, emfatitzant la importància de l’alimentació equilibrada, l’activitat física regular i la cura adequada de la salut en general. Vam reconèixer que la diabetis no sols té un impacte físic, sinó també emocional, i explorem les emocions que poden sorgir tant en els nens i nenes com en el seu entorn: família, amistats pròximes, en la seva classe, professores o en els mateixos acompanyants escolars.
Així mateix, la importància de remarca la separació entre la persona i la malaltia, i la cura de les paraules, no és el mateix dir “persona amb diabetis” que “diabètic o diabètica”. Cuidem-nos mitjançant les accions i mitjançant les paraules, la comunicació sempre és la base!
Un dels punts clau de la formació va ser la gestió de la diabetis en l’entorn escolar. Discutim detalladament com adaptar les pautes i recomanacions per a excursions escolars, activitats físiques i situacions especials. També ressaltem la importància de la col·laboració i la comunicació efectiva entre els acompanyants, la família i el personal escolar, a fi de garantir un entorn segur i adequat per a l’infant amb diabetis.
Agraïm sincerament a tots els i les participants pels moments d’aprenentatge i les reflexions compartides. Estem compromesos a continuar brindant formació i suport en el futur. Mantindrem informades a les persones inscrites sobre les pròximes edicions de la formació, que tindran lloc en l’any vinent escolar. A més, ens comprometem a estar disponibles per a respondre preguntes addicionals, oferir orientació pràctica i acompanyar als participants en el seu trajecte d’aprenentatge. El nostre objectiu és assegurar-nos que cap nen o nena es quedi sense acompanyant, sense poder gaudir d’excursions i activitats escolars, i que totes les persones interessades a formar-se en aquest àmbit rebin l’oportunitat de fer-lo.
Una abraçada forta! Seguim