Fomentar un llenguatge respectuós és vital per una societat més empàtica. Des de l’ADC volem donar veu i a unir-nos a la iniciativa de l’Associació Mundial d’Obesitat (WOO) que lluita per a què els infants, i totes les persones, puguin créixer amb confiança i respecte, sense ser estigmatitzats per la seva condició. Aquesta iniciativa busca centrar el llenguatge en les persones, aliè a les seves condicions.
En el cas de les persones amb sobrepès, aquest canvi implica deixar de centrar-se en l’aspecte físic, en la realitat amb la diabetis, podem parlar de “persones amb diabetis” o “persones que viuen amb diabetis”, en lloc de denominar-los com a diabètics. Aquesta transformació en el discurs pot contribuir a reduir l’estigma i fomentar una comprensió més profunda. Aquest canvi de paradigma ens allunya de l’estigmatització i ens acosta a una societat més comprensiva, on totes les persones puguin créixer amb dignitat i respecte, independentment de la seva salut.
El Dr. Marc Soler, expert en salut infantil i membre de la WOO, ho expressa de manera clara: “La forma en què parlem de les malalties pot tenir un impacte significatiu en el benestar emocional dels afectats i les seves famílies. Utilitzar un llenguatge centrat en les persones és una manera senzilla i potent de mostrar respecte i empatia cap a ells i de promoure solucions positives”.
La diabetis, com altres condicions de salut, pot ser objecte d’estigmatització. És per això que és vital unir-nos a aquesta iniciativa de la WOO i adoptar un llenguatge respectuós en tots els àmbits de la salut. Cal recordar que aquesta realitat no defineix una persona, és només una part d’ella.
En aquests temps en què la salut i el benestar dels infants són prioritats, esperem que aquest canvi en el llenguatge contribueixi a una societat més inclusiva i compromesa amb el benestar de totes les persones. La comunitat de persones amb diabetis a Catalunya és forta i resilient, i junts i juntes podem continuar lluitant contra l’estigma i construir un món més empàtic i comprensiu per a tothom.
Agraïm el suport de les organitzacions que s’han unit a aquesta causa i de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, que ja ha abraçat aquest enfocament humà i inclusiu. Treballem junts per un futur en què totes les persones siguin tractades amb la dignitat i el respecte que es mereixen, independentment de la seva condició de salut.