Compartir aquest contingut ↓

Estada del 1 i 2 de març 2023

Because we can’t afford not to: Le’ts make a joint health check for CVD and diabetes happen.

La diabetis i les malalties cardiovasculars es troben entre les principals causes de malalties evitables i de mort prematura a Europa. Més d’1 de cada 3 adults que viuen amb diabetis no estan diagnosticats , i entre el 20% i el 40% dels atacs cardíacs es produeixen en persones no diagnosticades prèviament.

El cribratge i la detecció precoç són passos clau per reduir les morts prematures, prevenir complicacions i disminuir la càrrega d’aquestes dues malalties sobre els sistemes sanitaris a llarg termini.

A partir de l’impuls creat per la EU Healthier Together Initiative  ( Junts més saludables de la UE ),  l’Associació de  diabetis de  Catalunya va  estar present en aquest esdeveniment  celebrat a Brussel·les al Parlament Europeu els dies 1 i 2 de març del 2023.

L’ADC va transmetre a alguns  diputats del Parlament Europeu i dels seus principals agents implicats, les inquietuds  de la població amb diabetis difonent  la conscienciació i els canvis que es precisen sobre la càrrega de totes dues malalties i explorant maneres de millorar el diagnòstic precoç entre d’altres, amb  uns controls conjunts i específics de salut cardiovascular i de diabetis a nivell d’atenció primària (per a persones prèviament identificades com a risc).

L’esdeveniment  es va estructurar amb una exposició, una cerimònia d’inauguració, dues sessions diàries  per  “conèixer els experts”  en forma de conversa entre eurodiputats i  representants de pacients, metges i acadèmics. Cada debat va ser moderat per un membre diferent de les organitzacions que donen suport a l’esdeveniment.

De les sessions es van  destacar aspectes com el d’ examinar la importància del diagnòstic precoç sota diferents angles i sobretot, centrant-se en estudis de casos i exemples de bones pràctiques.

A més, L’ADC va poder reunir-se  individualment amb eurodiputats per tal de concretar accions exposant temes com:

– Accés total a noves tecnologies que facilitin el control de la patologia.

-Prescripció de l’associacionisme, des dels centres de salut i les consultes com a part del tractament en diabetis.

– Implementació de la educació terapèutica personalitzada per als pacients. Des de la utilització eficient de nous dispositius, fins a la prevenció de complicacions derivades de la diabetis.

– Participació dels pacients en la presa de decisions del tractament.

– Recursos formatius per als sanitaris.

– Equitat de l’assistència sanitària en els pacients amb diabetis entre CC AA.

-Manca de professionals sanitaris: no afecta únicament l’Atenció Primària, ha de ser un dret dels pacients disposar a cada centre de salut d’ almenys, un professional sanitari expert en diabetis, també  la necessitat d’altres professionals: com  psicòlegs experts en diabetis , que ofereixin eines per a la gestió emocional tant dels pacients com dels seus familiars; així com infermeres pediàtriques especialitzades en la patologia, que cobreixin les necessitats dels pacients més joves.

-Administració Pública que impulsi mesures de formació per a pacients, abastant temes que requereixin urgentment educació.

 

Els diputats europeus amb els qui ens vàrem reunir personalment  acompanyats del Dr.  Francesc Xavier Cos Claramunt ( MD, PhD, Msc Innovation and Research Officer a l’ Institut Català de la Salut, Assoc Prof. UAB & Chairman Primary Care Diabetes Europe de l’ICS);   el sr. Javier García, metge,  vocal de l’ADC i membre col·laborador de la IDF i altres càrrecs pertanyents a la International Diabetes Federation van ser:

-Eurodiputat Sr.  Cesar Luena ( Group of the Progressive Alliance of Socialists and Democrats in the European Parliament)

– Eurodiputada Sra.  Dolors Montserrat ( Group of the European People’s Party (Christian Democrats) Chair Committee on Petitions)

– Equip sr. Antoni Comín ( Junts per Catalunya.  Vice-President of the Commission / High Representative of the Union for Foreign Affairs and Security Policy.)

 

Amb d’altres eurodiputats vàrem parlar breument com el sr. Nicolás González Casares (Grupo de la Alianza Progresista de Socialistas y Demócratas en el Parlamento Europeo) .

Agraïm  a la Sra. Elisabeth Dupont  NGO Health Senior Administrator and Coordinator de la IDF  i a la Sra. Sabine Dupont  Director Policy and Strategy  de la IDF  la seva hospitalitat en la organització i coordinació de l’esdeveniment.

 

Estand de l’esdeveniment al Parlament zona Altiero Spinelli

 

Reunió amb eurodiputada (Sra. Alina Chebes, IDF- Dr. Javier García, vocal ADC- Sra. Sandra Canudas, Gerent ADC – Sra. Dolors  Montserrat, MEP- Prof. Dr. Francesc Xavier Cos, ICS- Membre IDF

 

Sra. Sandra Canudas, Gerent ADC- Prof. Dr. Francesc Xavier Cos, ICS – Dr. Javier García, vocal ADC- Sra. Alina Chebes, IDF-  Sr.  Cesar Luena, MEP

 

Sra Becky Furuta  Atleta Team, Novo-  Sra Sabine Dupont, Director Policy and Strategy IDF – dr. Dr. Javier García, vocal ADC

 

 

Meetings appointments al Parlament Europeu

 

Pòster esdeveniment