Compartir aquest contingut ↓

Per Iru, Irene Domínguez (2023)

Viatjar és una experiència emocionant que ens permet explorar nous llocs i cultures. No obstant això, per a les persones amb diabetis, viatjar pot suposar desafiaments addicionals. És important avançar-se per assegurar que el teu viatge sigui segur, agradable i el gaudeixis. En aquest article, proporcionarem recomanacions basades en fonts fiables per ajudar-te a viatjar amb diabetis i impulsar-te a viure totes les aventures que vulguis explorar.

 1. Planificació i preparació abans del viatge:
  Abans d’emprendre el teu viatge, és essencial realitzar una planificació adequada per garantir un viatge sense sorpreses, entenem que algunes són inevitables, però hi ha d’altres a les que ens podem avançar. Aquí tens algunes recomanacions clau:– Consulta el teu metge: Abans de viatjar, programa una cita amb el teu metge per parlar sobre els teus plans de viatge. L’equip endocrí pot dur a terme una revisió general, ajustar la teva medicació si és necessari i proporcionar recomanacions personalitzades segons les teves necessitats individuals.

  – Obtén un certificat mèdic:
  Si utilitzes insulina, portes infusor d’insulina, sensor o tens altres equipaments mèdics que necessitis portar amb tu, considera obtenir un certificat mèdic que verifiqui la teva condició i la necessitat de portar aquests subministraments. Parla amb el teu equip endocrí per aconseguir-lo.– Investiga sobre el destí: Investiga sobre les instal·lacions mèdiques disponibles al teu destí, inclòs hospitals i farmàcies. Assegura’t de tenir informació de contacte útil en cas d’emergència.

   

  – Empaqueta subministraments addicionals: Porta amb tu una quantitat suficient de medicaments, subministraments i equipaments mèdics per cobrir la durada del teu viatge, dobla la quantitat i divideix-lo en dues bosses. En cas de robatori o pèrdua tindràs el material repartit, pensa a portar més del necessari en cas de retards o imprevistos. D’altra banda, agafa carbohidrats ràpids i lents en cas d’hipoglucèmia.

 1. Durant el vol:
  Viatjar en avió pot generar desafiaments addicionals, especialment en relació amb els subministraments mèdics i les regulacions de seguretat. Aquí tens algunes recomanacions específiques per viatjar en avió:– Equipatge de mà: Verifica les regulacions de seguretat de la companyia aèria amb antelació per conèixer les pautes sobre l’equipatge de mà i els subministraments mèdics. La majoria de les companyies aèries permeten portar amb tu medicaments, insulina, dispositius de monitoratge de glucosa i altres subministraments necessaris, però és important tenir la documentació adequada, com el certificat mèdic, i portar els subministraments en envasos clarament etiquetats.– Aliments i refrigeració: Si necessites refrigerar la teva insulina o altres medicaments, comunica’t amb la companyia aèria per conèixer les opcions disponibles. Pots portar amb tu neveres portàtils o sol·licitar assistència per emmagatzemar els teus subministraments en condicions adequades durant el vol.

   

  – Mantingues-t hidratat: Beure suficient aigua durant el vol és crucial per evitar la deshidratació, que pot afectar els nivells de glucosa a la sang. Evita les begudes suredes i l’alcohol, ja que poden afectar el teu control glucèmic.

 1. Durant el viatge:

Un cop arribis al teu destí, gaudeix del viatge i cuida del teu cos i de la teva diabetis:

 

– Control de la glucosa: Continua monitoritzant els teus nivells de glucosa a la sang regularment i realitza ajustos en la teva medicació segons sigui necessari. Mantingues un registre dels teus nivells de glucosa i de qualsevol canvi en la teva rutina per comentar-ho amb el teu metge en tornar.

– Alimentació saludable: Intenta mantenir una alimentació saludable durant el viatge. Opta per opcions d’aliments equilibrades, com fruites, verdures, proteïnes magres i cereals integrals. Intenta mantenir un horari regular a l’hora de menjar per evitar fluctuacions brusques en els nivells de glucosa.

– Activitat física: Incorpora activitat física en el teu viatge, com caminar o nedar, per ajudar a mantenir un bon control glucèmic. Porta amb tu aperitius saludables en cas que necessitis augmentar la teva ingesta de carbohidrats durant l’activitat física.

– Notifica les persones properes: Informa les persones que viatgen amb tu o al personal de l’hotel sobre la teva diabetis i el que han de fer en cas d’emergència. És recomanable portar una identificació mèdica visible, com una polsera o una targeta, en cas que necessitis assistència mèdica.

Sabem que viatjar i conviure amb diabetis requereix una planificació curosa i precaucions addicionals, però no ha d’impedir-te gaudir de noves experiències. Seguint aquestes recomanacions, coneixent el teu cos i treballant en equip per a resoldre tots els dubtes amb el teu equip sanitari pots garantir un viatge segur i satisfactori mentre cuides de la teva salut. Recorda que cada persona és única, per la qual cosa és important adaptar aquestes recomanacions a les teves necessitats individuals. Explora el món, gaudeix del teu viatge i mantingues un bon control de la teva diabetis!

Per a qualsevol dubte sobre diabetis, consulti sempre amb el seu professional sanitari.