Curs Agent Educatiu en Diabetes (FEDE). De Pilar Mur López (2022)
L’objectiu d’aquest treball és reforçar la teràpia nutricional de les persones amb diabetis, transmetent hàbits saludables i facilitant la presa de decisions en front de les múltiples situacions en les que es troben, dia a dia, les persones amb diabetis. Amb l’objectiu de posar l’atenció en què mengem i quant.
Aquest és un recull d’eines orientatives i representatives de com trobar solucions, amb eines analògiques i digitals, per interioritzar i ser efectius a l’hora de fer la nostra selecció nutricional.
- Tabla d’Hidrats de Carboni de Serafín Murillo
Aquesta eina ens permet, consultant la segona columna, conèixer la quantitat de l’aliment que conté 1 ració d’Hidrats de Carboni (= 10 g). A la tercera i quarta columna trobem la mida estàndard de consum de l’aliment i el seu contingut en racions d’HC. A l’última, l’I.G., se’ns indica l’Índex Glucèmic de l’aliment, indicador de la velocitat en què fa augmentar la glucosa en sang: elevat a 70 o més. Moderat, entre 56 i 69. Baix, 55 o menys.
Veiem que algunes fruites pugen més ràpidament que altres, fem una bona tria per menjar. Combinem aliments amb baix i/o alt IG. No deixem de tastar allò que més ens agrada.
Tables d’HC de Fundación diabetes.
- Diabetes a la carta
Diu Ferran Adrià, “Tenir diabetis no suposa renunciar als plaers de la cuina”.
- Mètode del plat:
Podem crear un plat saludable i equilibrat, incloent ½ plat de verdures/hortalisses; ¼ d’aliment ric en HC; i ¼ de proteïnes.
El plato saludable de Harvard.
- Equivalències:
Permet saber com intercanviar un aliment per un altre sempre que la quantitat d’HC sigui la mateixa. De gran ajuda per poder variar el nostre menú. Els descarregables “Manteles” són, “Un método sencillo para tener siempre presente las equivalencias de los alimentos…”.
- Comptar Hidrats de Carboni amb la guia pràctica de ROCHE.
Una eina visual que ens ajuda a comptabilitzar HC quan mengem fora de casa (sense necessitat de mesurar). Exemples dels formats en PDF.
Imatges de la guía de Roche.
4. Llistat de recursos digitals i diabetis.
Recursos digitals recomanats per l’ADC.
Tinc la creença que, amb aquestes indicacions, la gestió de la diabetis serà més fàcil per a tots.
I, recordeu, l’Associació de Diabetis de Catalunya disposa d’atenció personalitzada per aclarir qualsevol dubte.
FONT BIBLIOGRÀFIQUES:
La Diabetes, F. P. (2022, 1 septiembre). Fundación para la diabetes Novo Nordisk – Tabla de raciones de hidratos de carbono. https://www.fundaciondiabetes.org/sabercomer/tabla_de_raciones_de_hidratos_de_carbono
Método del plato – Diabetes a la Carta. (2021, 6 diciembre). Diabetes a la Carta. https://diabetesalacarta.org/prueba-el-metodo-del-plato/
Manteles archivo – Diabetes a la Carta. (s. f.). Diabetes a la Carta. https://diabetesalacarta.org/manteles/
Contar Hidratos de Carbono Guía práctica de Roche. (s. f.). https://www.cpen.cat/wp-content/docs/pathologies/Guia-alimentaria.pdf.