Compartir aquest contingut ↓

Seguim amb el menú d’estiu fet per les nostres nutricionistes expertes en diabetis, pensant en la temporada i en el consum local de fruita i verdura. Has de fer molt temps d’espera en algun moment del dia? Et puja molt la glucèmia al matí? Ja no saps què esmorzar, dinar o sopar? Vols reduir la ingesta de proteïna animal, però no saps com fer-ho? Fes una dieta saludable i cuida del teu cos i de la teva diabetis.

Prevenir la diabetis és clau, i una bona dieta per a persones amb diabetis pot marcar la diferència en el tractament de la diabetis tipus 2. Dona-li un cop d’ull al nostre menú mensual per inspirar-te!

Menú mensual d’estiu:
Te’l pots descarregar clicant aquí per imprimir-te’l.

Menú d’estiu ADC 2024.

Tinc diabetis o sóc diabètic?

En molts casos, a les persones afectades per certes malalties se’ls aplica l’adjectiu de la malaltia, en canvi, en d’altres no. No se sap per què. Per exemple, a la persona que té diabetis moltes vegades se l’anomena “diabètic” en canvi, a una persona amb esclerosi múltiple, no se l’anomena escleròtic. En el cas de la diabetis es considera que la terminologia “tenir diabetis” no implica una afectació total de la pròpia identitat de l’individu, en canvi dir “soc diabètic” sí que implica l’afectació total de la identitat. (GENCAT, 2023).

 

Com podem tenir una alimentació saludable?

Menjar diàriament verdura i fruita fresca de temporada i carbohidrats de qualitat, com a grans integrals i patata.  Setmanalment, menjar proteïna procedent de: carns blanques (aus i conill), peixos blancs i blaus, ous i llegums. I, sobretot, cal tenir molt present que la millor beguda és l’aigua i el millor oli per a cuinar i amanir és l’oli d’oliva verge extra.  Ah!  I no ens oblidem de la fruita seca, rica en fibra i greix saludable.

Adjuntem un model del plat saludable d’Harvard, un clar exemple de l’explicat anteriorment.

El plat explica d’una manera visual la distribució més saludable dels aliments en la nostra taula, i que t’ajudarà a mantenir uns bons nivells de glucèmia!.

 

 

Model de plat saludable per Harvard Medical School.

 Recomanacions de les nostres nutricionistes:

⁉️ Las cocciones más saludables para cocinar diariamente son al vapor, a la plancha, al horno, al microondas y cocido.

🚰💧 Recorda que l’aigua és la millor beguda per a acompanyar els nostres menjars i per a estar ben hidratats.

🍏🍍🍑🍋 És important reduir el consum de sucs i batuts liquats. Durant la seva preparació perdem un component molt saludable: la fibra. La fibra té un gran efecte saciant, facilita el trànsit intestinal i fa que l’absorció de la glucosa de la fruita sigui més lenta.

👩🏽‍🍳👨🏻‍🍳🫕 Evitar consumir aliments ultraprocessats, com les galetes, brioixos, menjar ràpid o menjar precuinat. Aquests aliments no són beneficiosos pel seu contingut en greixos insans i carbohidrats de poca qualitat.  És crucial llegir les etiquetes dels aliments que comprem preparats, però l’òptim és no haver de llegir etiquetes. És a dir, cuinar els nostres plats amb matèries primeres de qualitat, gaudeix del procés!

🍝🥖 Consumir pasta, arròs i pa integrals ens ajuda a evitar els pics de glucèmia. Els productes integrals augmenten la sensació de sacietat, ajuden a regular el trànsit intestinal i la glucèmia.

🥜 Consumir un grapat de fruita seca al dia.

🍊🍌🍉 És molt important menjar 3 peces de fruita i 2 racions de verdures al dia. Les verdures menjar-les cuites o crues, per exemple, en amanides.

⚠️ És rellevant reduir el consum de carn vermella (porc, vedella, xai) a 1-2 vegades per setmana.

🚶🏼‍♀️🤸🏽‍♂️ Realitzar mínim 30 min diaris d’activitat física. Si no saps què fer, pots començar per passejar una estona, escolta música o un bon pòdcast, et passarà el temps volant! Descansa i desconnecta, el teu cos t’ho agrairà!

ELS HÀBITS SALUDABLES EN L’ALIMENTACIÓ SÓN BÀSICS
PER A TENIR UN BON CONTROL DE LA GLUCÈMIA I BENESTAR PERSONAL.

 

FEDE estima que un 40% de las persones amb diabetis no tenen un bon maneig del seu tractament, seguir una dieta saludable és un dels pilar.

APRÈN SOBRE ALIMENTACIÓ SALUDABLE

 

Fes una sessió sobre nutrició, servei online o presencial.

De la mà d’una nutricionista especialitzada en Diabetis, aprèn nous hàbits per a menjar de manera més saludable i com regular la glucèmia, gestionar-la i prevenir possibles escenaris que la puguin alterar amb més facilitat.

 

SI VOLS ESTAR AL DIA DE LA DIABETIS …

Fes-te soci/a de la ADC!

El 8% de la població té diabetis a Catalunya, uneix-te a la comunitat diabetològica que lluita pels seus drets.
Et mantenim al dia de totes les novetats i recursos gratuïts als quals pots accedir, per a continuar aprenent!